Bela griva lektira poruka. Bela griva lektira, Rene Gijo 2019-03-29

Bela griva lektira poruka Rating: 8,2/10 314 reviews

Bela Griva

bela griva lektira poruka

Dečak nije bio dovoljno jak da zaustavi konja, ali nije hteo ni da pusti laso. Gledali su se tako neko vreme, a onda se oglasila bela kobila, i ždrebe je otrčalo prema majci. Dečacima je odlazak Bele grive teško pao, pa su dugo tugovali za njima. Zla vila bila ga je začarala da ostane u liku strašne zveri sve dok neka lepa devojka ne pristane da se uda za njega. Od žalosti i očaja bacila se na Zver zaboravljajući njenu ružnoću.


Next

Bela Griva, Rene Gijo

bela griva lektira poruka

Nikako nije uspevao da ga posve pripitomi. Znao je da ga antonijo razume zato sto je i on voleo konje. Uhvatili su ga i stavili u ogradjen prostor. Gazdi beše žao što je sve to učinio i hteo je da se konj i dečak nekako spase. Bela Griva - Rene Gijo - Prepričana lektira, sadržaj, opis, knjiga, prepričano - Postoje oko nas neke cudesne subine koje zaprepascuju. Posto su bili okruzeni sa svih strana,i izlaza nije bilo,Folko je zajahao Belu Grivu i pobegao od zlih ljudi u smrt.

Next

Bela Griva, Rene Gijo

bela griva lektira poruka

A Čeda je došao na ovu ideju nakon što ga je gazda pretukao, jer mu je ukrao dve perece. Iako ga je Folko sa puno ljubavi negovao, pastuv je i od njega pobegao jer je osetio zov čopora. Bio je najjači među dečacima, puno je lagao, ali su mu ostali uprkos tome što su znali da laže, verovali, to jest pretvarali su se da mu veruju. Nedugo nakon toga, video je krdo Bele grive, ali na njihovom čelu nije bio njegov ljubimac nego onaj crni pastuv. Na prevaru su je i uhvatili, a malo belo ždrebe je pobeglo. Folko nije znao sta da radi. Puno je događaja, doživljaja i likova u ovom delu.

Next

Бела грива [Bela griva] by René Guillot

bela griva lektira poruka

Pozajmljivali su sa trafike oglase da vide da li se pojavilo sta novih poslova, ali u novinama su se vrtili isti oglasi za pakovanje koverti, a I da je bilo posla oni nisu imali na racunu da nazovu. Konj celo vreme mora da se bori za svoju slobodu, jer je mnogo onih koji pokušavaju da ga ukrote. Nove reči: Bisage - dvostruka torba koja se obično prebaci preko sedla Gardijan - onaj koji hvata i kroti divlje konje Ergela - veliki broj konja ili mesto za odgajanje konja O piscu Bele grive - Rene Gijo Rane Gijo Kurkuri, 1. Antonio je bio gardijan koji je lovio divlje konje za gazdu Manade. Izveli su jednog pastuva i Folko je primetio da mnogo liči na Belu grivu. Naravno da smo imali na umu da interesovnje za čitanje romana na ovom školskom uzrastu nije isto kod svih učenika, pa smo pripremili za prvi čas obrade primerenu motivacionu igru, kako bi i one koji nisu odgovirili na zadatak iz domaćeg rada, naveli da se uključe u obradu novog književnog sadržaja. U čudu je pitao tko li je taj mali, ali je na kraju pristao da mu da konja, ali samo ako ga sam uhvati.

Next

Roman Bela Griva

bela griva lektira poruka

Kratak sadrzaj: Folko je bio siromasan decak koji je ziveo na kraju mocvare sa dedom i mladjim bratom. A za zlu vješticu nikad se više ništa nije čulo. Gardijani su pritekli u pomoć, a ljutiti gazda reče: - Tu prokletu životinju. Iako pronalazi prijatelja u dečaku i u par slučajeva pokušava da bude pripitomljen, on je uvek ostao divlji konj koji nije mogao da odoli zovu svoje vrste i sopstvenog instinkta koji ga je terao na slobodan život u divljini. Dečaci su, bežeći od škole i obaveza koje su tamo imali, odlazili na hrastovo stablo i tamo razgovarali o svemu i svačemu. Iznenada su se culi uzvici i koraci gardijana. Likovi: Folko,Bela Griva,Antonio,dedo Euzibijo,gazda manade,mladji Folkov brat,gardijani.


Next

Roman Bela Griva

bela griva lektira poruka

Ni dečak Folko nema srećniju sudbinu. Zajedno su preskočili plamene vatre i odjahali. Zato mu i pomaže da pronađe Belu Grivu, kako bi mu pomogao. Kada je Antonio čuo dečakovu priču i brigu za malo ždrebe, odlučio je da mu pomogne da ga pronađe. Folko je negovao svog prijatelja, ali glas divljine u konjiću je bio jači i on napušta svog prijatelja. Ali dečak je veća bio otišao da potraži svog konja. Folko nije znao sta da radi.

Next

Bela Griva, Rene Gijo

bela griva lektira poruka

Posle iscrpljujuće borbe, Bela Griva je izašao kao pobednik. Kojic je pobegao,a Folko je krenuo za njim. Kad dođe noć, dojaha kraljević: - Matovilka, Matovilka! Antonijo mu je ispričao da se odbegla kobila koju su otele konjokradice kobila zvala Rita, i pripadala je njegovom gazdi. Nakon toga niko više nije video Belu Grivu jer on nije bio ni sa krdom divljih konja gde su ga tražili. Pravljenje plana prepričavanje, kombinovani 4. Baš poput većine dečjih romana ovog pisca i ova govori o prijateljstvu i suživotu između čoveka i životinje.

Next

Hajduci, Branislav Nušić

bela griva lektira poruka

Jednog dana, žena opazi gredicu sočnog, zelenog matovilca. Kada su doneli odluku da ipak odu u hajduke, započeli su pripreme — napravili gusle, igrali se hajdučkih igara i dogovorili da se sutradan nađu u zapuštenom mlinu, koji se nalazio na samom kraju sela. Glavni junak romana, dečak Folko, ni u jednom trenutku nije pomišljao da bude gospodar Beloj Grivi, već je želeo da mu bude iskreni prijatelj. Prisao joj je i pomilovao je,a onda se okrenuo konjicu i pozvao ga imenom Bela Griva. Noću, da ga zla vještica ne vidi, muž krišom nabra punu košaru matovilca.

Next

Rene Gijo Bela Griva

bela griva lektira poruka

Njegov strah izlečio je Folko svojim prijateljstvom prema njemu. Pomislio je da je to on, ali na kraju se ustanovilo da ipak nije. Antonio je zaključio da će Bela Griva biti vođa krda. Prošle su dve nedelje, a dečak je bio tužan, jer nije video Belu Grivu. Sve ovo su posmatrala dva cergara koji su hteli da uhvate kobilu. Ujutro su pošli u močvaru da traže ždrebe.

Next